Türk Devlet ve Toplulukları arasında dostluk, kardeşlik ve iş birliğini tesis etmek.
Kamu yararına faaliyetlerde bulunmak, kamu yararına faaliyet sürdüren dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapmak.
Türk Dünyasının milli birlik, bütünlük ve barış içinde bireylerin, ailelerin ve bütün vatandaşlarının ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasının inşasına, refah ve mutluluğuna imkânları nispetinde katkı ve hizmette bulunmak.
Türklerin yaşadığı ülkelerde yapılan Türk Konulu faaliyetlere katılmak, iş birliği yapmak, bu konuda kurulmuş kuruluşlarla müşterek organizasyonlar düzenlemek ve düzenlenen organizasyonlara katılmak.
Dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın vatandaşlık bağına bakılmaksızın Türk soyuna mensup kişi ve kuruluşlarla sosyal, ekonomik, kültürel, sanat ve diğer alanlarda iş birliği yaparakgelişmesine katkı sağlamak, Türk soyluların kendi kültürlerini öğrenmeleri için çalışmalar yapmak.
Gaspıralıİsmail’in “Dilde, Fikirde, İşte Birlik”özdeyişiniesasalarakTürk Devlet ve topluluklarının fertlerini teknolojik bilgi ve beceriyle teçhiz edip, eğitilmiş insan potansiyeliyle, sürdürülebilir gelişmişlik düzeyine ulaştırmak ve dünya milletler ailesinin çağdaş ve saygın bir üyesi olmaları için çalışmalarda bulunmaktır.
Nejdet Sançar’a göre Türkçülük “ateşten bir gömlek” giymektir. Gençlere yönelik yazılarında, Türkçülük yolunda yürümenin zorluklarından sıklıkla bahsetmiştir. Nejdet Sançar eserlerinde Turancılığın birleştirici ve millî bir ideoloji/hedef olduğu ve saldırgan bir yönü bulunmadığı savını çokça tekrar etmiştir. Kendi ifadesiyle, “Turancılık, millî bir ülküdür. Çünkü, bir millete mensup insanların maddi ve manevi en yüksek saadete kavuşmaları davasıdır. Turancılık, aynı zamanda, insani bir ülküdür. Çünkü hiçbir millete, hiçbir topluma karşı değildir…” Sançar’ın mezkûr açıklamasının önemli yönü Turancılığı saldırgan milliyetçilikten ayırmasıdır.